14-08-08

Hoe goed ken jij ons ?

Nu vrouwtje en ikke ziekskes zijn hebben wij welles veel tijd gehad om papierkes inne boek te lezen over shih tzu's.  Wij vragen ons ook af hoe goed jullie ons wel kennen enne gaan hier dinges over ons ras vertellen.  Inne ganse lijst steken 2 dinges die nietes kloppen.  Weten jullie welke ?

Ontdekkingsreiziger Marco Polo, die vermoedelijk rond 1280 China heeft bezocht maakte in zijn reisverslagen al melding van kleine, goudkleurige hondjes die de keizer gezelschap hielden.  Dit is één van de redenen om aan te nemen dat de shih tzu één van de oudste hondenrassen is

De shih tzu was enkel bestemd voor de keizers en het gewone volk mocht deze absoluut niet hebben.  Pas toen keizeren Tzu Hsi in 1908 overleed werden er honden uit het paleis gesmokkeld om aan de mensen te verkopen op markten.

De shih tzu is een zeer intelligent hondje en is uiterst zelfverzekerd.  Verlegenheid en onzekerheid zijn woorden die hem niets zeggen.  Toch is de shih tzu geen allemansvriend.

Het ligt niet in zijn natuur om commando's direct en altijd uit te voeren.  Hij is intelligent genoeg maar het eigenwijze zit nu eenmaal in zijn aard.  Roepen of boos worden heeft dus totaal geen zin wanneer hij een commando niet wil uitvoeren.  Hier bereik je enkel het tegenovergestelde mee. 

Door zijn weelderige vacht en zijn huiselijke kring heeft een shih tzu geen behoefte aan lange wandelingen en is hij minder actief waardoor de meeste shih tzu's geen uitstekende conditie hebben. 

Het ideale beeld van de shih tzu verschilt van land tot land.  In Amerika heeft men bv een eigen rasstandaard.  Daar moeten de voorbenen helemaal recht zijn terwijl "onze" rasstandaard spreekt over zo recht mogelijke benen, de brede borst en kortere poten die wij hebben zijn hier dan weer juist schoonheidsidealen. 

De shih tzu heeft een lichte ondervoorbeet.  Hiermee bedoelen ze dat de tanden van de onderkaak iets voorbij die van de bovenkaak komen.  De onderkaak is dus iets langer dan de bovenkaak.

Shih tzu's worden ook wel eens chrysanthondjes genoemd.  Deze fleurige bijnaam heeft het hondje te danken aan zijn gezichtje dat - vooral vanwege het opwaarts groeiende haar op zijn neusrug- doet denken aan een chrysantje.

De haarverzorging van een langharige shih tzu neemt 5 à 8 u per week in beslag.

Een reep chocolade kan voor hen al dodelijk zijn.

De ogen van de shih tzu vragen de nodige aandacht.  Door zijn bolle ogen is hij extra gevoelig voor tocht en vuil zoals zand en stof.  Hierdoor moet je de ogen dagelijks schoon maken.  Dit om te voorkomen dat het vuil kan opdrogen tot harde korstjes die irritaties of zelfs beschadigingen kunnen veroorzaken.

Om vuile traansporen te voorkomen kan je best elke dag en beetje vaseline onder hun oogjes smeren.  Hierdoor blijft het vocht niet meer plakken.

De oren van een shih tzu moeten regelmatig geplukt worden om te voorkomen dat het oorsmeer gaat aankoeken en voor ontstekingen gaat zorgen.

Zijn vacht kan je het best voeden door hem af en toe volledig in zuivere nertsolie te zetten.

De elastiekjes en strikjes bovenop het hoofd zijn eigenlijk overbodig.  De meeste mensen gebruiken dit om hun hondje een beetje op te fleuren.

sized_Laika9mei

 En weten jullie welke foutjes er in zitten ?  Wij wachten alvast vol spanning af.  Heuhhh enne watte asse zij juist vinden Laika ?  Awel Chesko we hebben onze awards hier nog altijd liggen hé man en die mogen ze dan wel hebben.  Oh ja isse justekes Laika isse nog van asse blogmeneerke met onze poten rammelde en ons tellerke deed tilt slaan hé.  Alé ikke ga nog effekes slapen enne dan isse kijken wie wat juist heeft.

 

 

 

07:36 Gepost door pootje van Laika en Chesko in dieren | Permalink | Commentaren (7) | Tags: shih tzu, hond |  Facebook |

Commentaren

Lieve Laika en Chesco Ik zou echt niet weten welke foutjes erin zitten. Sorry hoor, maar ik beloof jullie dat ik probeer om volgend jaar die slang mee te brengen voor jullie!
Deal!
Nog een fijne donderdag gewenst, nog veel beterschap gewenst, ook voor het vrouwke!
Likjes

Gepost door: Veerle | 14-08-08

dat van diene marco polo zeker hahaha maar voor de rest weet ik het niet zenne
en misschien ook dat ze geen lange wandelingen nodig hebben dat kan ik me niet voorstellen ze gaan veel te graag naar het strand hahahahahah
nog 1 keer slapen
dada

Gepost door: callemie | 14-08-08

Hahaha, Die Chesko, jij heb gelukkig geen dom Vrouwtje, want alsse zij echtes zou gelove watte hierzo staat.... hihi, datte jullie nie conditie hebbe enzo.Hihi, al die verhale vanne jullie bij zeetje enne bos....nee daar zie Nokkie nooit datte jullie inne rugzak gedrage worde, offe op arm. Nee jullie doen altijd hollen, renne enne gekdoen. Dusse da klopt vanne geen kant!
Enne die hobby vanne jullie Vrouwtje, die strikjes, isse nie alleen voor lol hoor, anders krijge jullie haartjes inne ogen en krijge jullie enge dinge met oogjes.... eh, sorry Chesko, kanne ook zonder datte hoofdhaar inne ogen komt, danne doet ooghaartjes dat enne die kunnen nie in strikje hé, hihi, ikke zie al voor mij, Chesko met strik op kop en strikjes oppe oogjes.... Sorry Chesko ikke zag da zo, maarre isse nie leuk hé, moette jij tot morge wachte, totdat jij weer gek mag doen.
Wat ga jij kieze, zeetje offe bos?
Wij wouwen gistere naar bos, komt Baasje thuis, wouwen wij weggaan, gaan engeltjes heel hard huile. Die deeje nie meer ophouwen. Bah! Enne nu moet Baasje werke tot maandag, dusse wij nie meer deze week naar bos.
Hebbe wij nou Award gewint?
Nokkie vind wel leuk omme Award te winne, watte isse da eigelijk?
Strakkies aan Vrouwtje vrage!
Jullie beterschap enne jullie Vrouwtje ook!
Komt nogge mail vanne mij Vrouwtje naar jullie omme iets te vragen, isse geheim, maarre gaat over vakantie enzo.
Salukkes Chesko enne Laïka
Veel knuffeltjes vanne hier!

Gepost door: Anoki | 14-08-08

Hey Kapoentjes :-) Ik zou het niet weten.

Wij hebben poezen, hé ... ook Kapoenen, zenne.
Veel beterschap, want ziek zijn is niet fijn, hé.
Veel dikke knuffels.
Lieve groetjes :-)

Gepost door: Rosita | 14-08-08

wat een verhaaltje, maar wel heel intressant.
Dus dat strikje is gewoon mode he hihihi

Gepost door: Viv,Chaplin&Staartje | 14-08-08

Hey jongens Ik denk dat da van die allemansvriend niet waar is. maw da jullie wel iedereens vriend zijn. Jullie zijn alvast mijn vriendje.
En als tweede denk ik dat het chrysanthondje geen bijnaam is. Zijn chrysantjes geen bloempjes die je op een kerkhof zet??? Toch niet zo fleurig da hé??? Vind ik boterbloemhondje beter klinken.
Ben benieuwd naar de antwoorden!!!
Flinke poot

Gepost door: Rafke, hondje van Ilse | 14-08-08

oke we zullen eens proberen dat van geen conditie hebben is volgens ons al zeker niet juist we hebben jullie al in actie gezien op de blog. En dat die elastiekjes overbogig zijn is ook niet helamaal waar wij vinden die juist zo schattig.

Gepost door: Vicky | 14-08-08

De commentaren zijn gesloten.