11-01-10

Leer ons begrijpen

Zo heel af en toe willen wij jullie toch ook eens wat leren hé.  Het valt ons op hoeveel mensen ons onderschatten of gewoon niet snappen wat wij bedoelen.  Natuurlijk kunnen wij niet praten maar als je goed naar ons kijkt weet je écht wel wat wij willen zeggen. 

 Zo kan je al héél wat leren van onze staart, tja die hangt daar niet voor niets hé.  Een kwispelende hond is altijd een blije hond denken de meeste mensen, jammer maar dat klopt niet.   Als we bv langzaam kwispelen en onze staart 'n beetje lager houden wil dat zeggen dat we niet goed weten wat we moeten doen en wat jullie van ons verwachten.  Staartje tussen onze poten ?  Oei dan zijn we zeker en vast bang.  Een hond die z'n heupen mee beweegt tijdens het kwispelen is niet superblij maar heeft net respect voor je en zegt hiermee ok ik aanvaard je als mijn overste.

Van onze oren kan je ook héél wat leren.  Als we ze omhoog zetten, jaja zelfs wij doen dat 'n beetje met onze afhangende flappers, wil dat zeggen dat we allert zijn.  Hahaha  wij doen dat steeds als er hier de lekkere kast open gaat.  Maar als we ze naar achter houden is dat niet omdat we jullie niet willen horen zijn we zo bang als de pest.  Hondjes die hun oren snel naar oor en achter bewegen zijn vaak onzeker.  En voor 'n hond die z'n oren naar voor richt en z'n tanden laat zien ben ik héél vlug weg want hij is agressief. 

Hahaha en jullie denken altijd dat we moe zijn als we geeuwen hé ?  Net als likken aan ons neusje stralen we op dat moment gewoon kalmerende signalen uit.  Door kalmerende signalen uit te zenden kunnen we immers vaak gevaar door aanvallers enzo voorkomen want hiermee zeggen we van hé wij bedoelen het wel goed hoor. 

Tja en dan zijn er nog onze ogen.  Als een hond recht in de andere z'n ogen kijkt is dat écht niet omdat ze verliefd zijn of elkaar superlief vinden.  Nee dat is een heel dominant agressief signaal van (meestal) een zelfzekere hond die ruzie gaat maken met de andere.  Knipogen kunnen we dan weer niet maar als we beginnen te knipperen met onze beide oogjes is dat ook een kalmerend signaal. 

Natuurljk praten we ook met de rest van ons lijfke.  Als onze pootjes recht staan, ons lichaam recht of we langzaam bewegen met stijve poten haast je dan maar weg want dat is een agressief gebaar van een dominante hond die wil laten zien dat hij de baas is.

Als een hond zich kleiner gaat maken voor jou of voor 'n andere hond terwijl hij opkijkt is dat een teken dat hij zich onderwerpt om de andere gerust te stellen.  Dit zie je bv dikwijls tijdens wandelingen dat er een hond spontaan gaat liggen om de andere door te laten.

Als we een andere hond met ons snuitje duwen is dat écht niet om hem te pesten, nee we stellen hem op die manier net gerust.  

Een hond die z'n poot wat omhoog blijft houden is meestal vrij onzeker en wat gespannen.

Een hond die voor jou gaat liggen, z'n buik toont en z'n keel ontbloot is niet moe zoals veel mensen vaak denken.  Nee hij stelt zich net onderdanig op en wil hiermee zeggen dat hij je aanvaard als meerdere.  Honden doen dit onder elkaar ook.

Zo wij weten niet of jullie zoiets leuk vinden want het komt 'n klein stukje uit de cursus van ons vrouwtje maar als dat zo is vertellen wij jullie graag 1 keer per maand meer over onze lichaamstaal, roedelregels, ons blafgedrag (jaja elk blafje is ook anders) en andere dingen die voor ons belangrijk zijn.  Maar 1 ding is zeker als jullie ons beter zouden begrijpen zouden er veel minder ongelukken gebeuren omdat jullie beter weten hoe jullie moeten reageren.

00:36 Gepost door pootje van Laika en Chesko in dieren | Permalink | Commentaren (25) | Tags: hond, kalmerende signalen, lichaamstaal bij de hond |  Facebook |

Commentaren

eigenlijk is er niet veel verschil met mensen, eh?

ogen, mond, blik, lichaamstaal .. zeggen alles. zelfs meer dan woorden. ;-))

alleen .. ik denk niet dat ik snel voor iemand zou gaan liggen, en mijn buik zou tonen, ..
maar voor de rest .. ;-))

dit is een leerrijk log, chris!
dankjewel daarvoor!

gaat het al wat beter met je??

Gepost door: curieuzeneuzemosterdpot | 11-01-10

DAG CHRIS CHESLAIKA EEN HELE PATERNOSTER VALT HIER TE LEZEN....MAAR JA ZOALS JE ZEGT ZIJN ER NOG VEEL TE VEEL MENSEN DIE HUN DIER NIE GOED BEGRIJPEN...EN DAT IS HIER HEEL SCHOON MEEGEGEVEN. ....HOE GAAT HET CHRIS????VOEL JIJ JE AL IETSKE BETER DAN VOORHEEN??? IK WENS JULLIE EEN FIJNE START VEN DE NIEUWE WEEK TOE.

LIEVE GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 11-01-10

hondentaal Een aantal van die dingen was mij bekend, maar ik heb toch bijgeleerd uit deze post, waarvoor dank!
Je moet er wel rekening mee houden dat mensen vaak al elkaar niet verstaan, dus je mag niet te veeleisend zijn :-)

Gepost door: pieterbie | 11-01-10

dag matekes ook voor ons is er hier al veel uit bekend, maar wij hopen toch dat je ermee doorgaat Chris, want alles weten wij zeker nog niet hoor over onze lieve viervoeters.
Dikke knuffel,
Patty

Gepost door: patty en freddy | 11-01-10

Mijn vrouwtje vind het een leuk idee als jullie zulke dingen hier komen vertellen. Ik niet ! Ik zie liever een totaal verwarde blik in mijn vrouwtje haar oogjes als ze weer maar eens niet begrijpt wat ik wil zeggen

;-)

Gepost door: Miss Poppy & Lily | 11-01-10

Interessant! Heel wat van bovenstaande weetjes wist ik dus niet, en nu zal ik zeker en vast eens beter opletten op het gedrag van de hond. Dankjewel daarvoor!
En ook bedankt voor de lieve verjaardagswensen hé, zus was er heel blij mee!
Is vrouwke nu al wat beter? Verzorg haar goed, matekes!
Maak er nog een fijne dag en dito week van...

Gepost door: gerdaYD | 11-01-10

ja honden kunnen maar al te duidelijk maken wat ze willen!

Gepost door: Danique | 11-01-10

Een lekker leesbaar verhaaltje, die wel vlotter te lezen isnu in normaal schrift ;-)
Denk dat enkel diegene die een hond hebben uit liefde voor het dier het ook echt begrijpen, zoals bij jullie.

Gepost door: roy | 11-01-10

hoi Chris en co, een tof leske over het gedrag van een hond.
Hier en daar leerde ik er zeker iets uit.
Ik zag vrijdag ll. een filmke over een autistische jongen en een golden retriever waarin goed naar voren kwam dat een hond meer is dan gezelschap
en in veel gevallen door zijn lichaamstaal een enorme hulp kan zijn voor de mens.
Jullie blinken natuurlijk uit in zoveel dingen ;-)
zonnig liefs!

Gepost door: Sunny-Kay | 11-01-10

hallo Chris, Laika en Chesko interessant om te weten allemaal
ga dat toch eens afdukken, zo leren we nog wet bij hé

een fijne en rustige maandag Chris
groetjes

Gepost door: Borriquito | 11-01-10

Ja ja... klinkt allemaal bekend natuurlijk...iemand die zelf een hond heeft zou dit allemaal wel al moeten weten...je ervaart het elke dag bij het uitlaten! Maar leuk om eens precies te lezen hoe het allemaal zit. Er zijn natuurlijk uitzonderingen...Axel kwispelt soms niet alleen met zijn staart en met zijn heupen, maar met zijn hele lijf...dan is ie écht wel superblij hoor! hahahaha!
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 11-01-10

heel interessant is dit!
Ik hoop dat je genezen bent Chrisje of althans je toch veel beter voelt!

Gepost door: fotorantje | 11-01-10

CHRIS, CHESKO EN LAIKA GOEDE MORGEN
HEEL LEERRIJK
EN NU NOG
PRATEN HE !
GROETJES
MICKEY

Gepost door: Mickey | 11-01-10

chris, chesko en laika goede morgen... dat is heel goed gesproken enne...hoe zit dat bij de mensen ??? Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 11-01-10

ahaaaaaaaaaaaaa dat zal ikke nekeer aan de kleine hier laten lezen se, want er staan toch dingen bij waarvan ikke denk, hela meneerke wil baasje spelen!
danke voor de tips vriendjes;-)

Gepost door: Prins & Gizmo en Chantal | 11-01-10

dit is heel interessant, het meeste wist ik wel al en iedereen zou dat van zijn hond moeten weten.
maar er zijn inderdaad veel anderen, laat ons maar op tijd iets weten, een mens kan niet genoeg leren ;-)

Gepost door: kelly | 11-01-10

Chris, Laika en Chesko baasje weet er al veel van hoor hij zit op forum van hondjes.maar hij begrijpt er niet veel van hoor als ik een snoepje wil krijg ik het hoor moet dan wel op mijn poepje zitten pootje geven.maar hij heeft me wel goe liggen moet naar school als ik bij meneer dokter geweest ben.zo dom is baasje nog niet hoor.
dikke poot van max

Gepost door: daemske | 11-01-10

veel geleerd van jullie...

hoe zou dit bij tweevoeters zijn ?

Gepost door: willy | 11-01-10

Hallo Inderdaad zo hebben we wat bijgeleerd :-) wel fijn om te weten
Hopelijk is met vroutje nu alles terug ok en is ze goed genezen
Groetjes Ninne

Gepost door: Ninne | 11-01-10

Goeiavond ! Ik vind dit heel nuttige informatie... boeiend om lezen en komt van pas.

Beste groeten.

Gepost door: Jeroen | 11-01-10

Hallo Altijd leuk om iets bij te leren van jullie :o)
Nog een aangename avond
Groetjes

Gepost door: Liticia | 11-01-10

Goede avond Chris,Laika& Chesko dat is zeker nuttige informatie,zo leren we dat ook eens de hondentaal en dat komt zeker van pas.van dolfijntje mogen jullie dat elke maand eens doen hoor.liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 11-01-10

Interessant om te lezen, als hondenliefhebber leer je eigenlijk ook wel snel je dier te verstaan.

Voor 't ogenblik zou ik zo'n gebruiksaanwijzing voor kittens moeten hebben. Ongelofelijk wat een kattenkwaad die kleine Mini hier uithaalt. En je kan er niet eens kwaad op zijn, want voor haar is het spelen ...

Dikke knuffs xXx

Gepost door: Mamapippa | 11-01-10

Altijd leuk om iets bij te leren...groetjes

Gepost door: Yolanda | 11-01-10

Hoi Chris, de meeste dingen van de hondentaal kende ik toch wel.
Onze Laika spreekt soms boekdelen, hihi ... heel voorspelbaar :-)
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 11-01-10

De commentaren zijn gesloten.