21-01-11

Eindelijk is het dan zo ver

Eindelijk is het dan zo ver en wil je een hondje in huis halen. Hoe begin je er aan want overal slaan ze je met puppy's rond de oren. Daarom willen wij jullie graag enkele tips mee geven hoe je een goede fokker kan herkennen en zo meer zekerheid hebt om een gezonde en goede pup in huis te halen. Het is geen garantie dat je hond nooit iets zal mankeren maar bij een goede fokker kan je later ook nog terecht en deze zal je nog steeds bijstaan wat met probleemhonden echt een enorm voordeel is.

Kenmerken van een goede fokker

 1. De pups worden binnenshuis gehouden en niet in één of andere stal dit is belangrijk omdat de inprentingsperiode enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van een hond. Alles wat hij de eerste weken goed leert is zeer belangrijk in zijn verdere levensloop. Een hondje dat van jongsaf bv hoort stofzuigen zal niet zo vlug bang zijn van het geluid.
 2. De ouderdieren zijn onderzocht op erfelijke ziektes bv HD, oogziektes, hartkwalen e.d.  Een goede fokker maakt er geen probleem van als u de gezondheidsattesten wil zien van de ouders. Voor grote dieren is een HDonderzoek zeer belangrijk goede heupuitslagen (HD : heupdysplasie) zijn HD-A,HD-B of HD negatief of HD-TC. Het is een groot voordeel dat ze DNA getest zijn op TNS, CL en CEA. Een goede fokker zal u alle uitslagen van de testen met plezier laten zien en er u graag de nodige uitleg bij geven
 3. De moeder is aanwezig bij de puppy's, vertrouw het niet wanneer ze "toevallig" gaan wandelen is, naar de trimster is etc.
 4. Willen ze het verdere verloop van de hond nog kennen en kan je nadien nog met problemen bij hen terecht. Het is normaal dat niet elke fokker aan iedereen een pup verkoopt.
 5. Vraag zo veel mogelijk over het karakter van de pup, een goede fokker zal u heel veel over zijn pups kunnen vertellen en mee kunnen beslissen hoe je een pup kiest die goed bij u past.
 6. Vraag of de fokker al iets gedaan heeft aan de presocialisatie of de pup bv kinderen, huisdieren, honden e.d. gewoon is.
 7. Een goede fokker zal je alles over het ras kunnen vertellen.
 8. Kijk goed naar de band tussen fokker en zijn honden, deze kan u heel veel vertellen
 9. Vraag hoe vaak hij met de ouders fokt het is normaal dat je op een wachtlijst terecht komt bij een goede fokker.
 10. Een goede fokker heeft er geen problemen mee als je de stambomen wil inkijken. Het is een fabeltje dat je kan kiezen met of zonder stamboom en dat zonder dan ineens veel goedkoper is. Dit kan NOOIT alhoewel heel veel mensen er in trappen. Een nestje moet immers binnen de 14 dagen na de geboorte aangegeven worden bij Sint Hubertus en dan krijgen meteen alle pups van dat nest een stamboom.
 11. Bij een goede fokker gaat u op voorhand op puppybezoek.

Kenmerken van een minder goede fokker of een broodfokker

 1. Fokt meerdere rassen
 2. De fokker heeft altijd bijna alle rassen op voorraad of kan er zeer snel aankomen
 3. De fokker adverteert zeer vaak via internet
 4. Honden worden via winkels e.d. verkocht, je mag hun woonruimte niet zien
 5. Kortom alles is er niet wat bij een goede fokker wel het geval is

Natuurlijk kan ik mensen begrijpen die zeggen hela wij kunnen zo veel geld niet uitgeven aan een pup. Daarom wil ik samen met jullie even een rekensom maken waarbij we Chesko als voorbeeld nemen zoals jullie weten is hij een hond met problemen.

Kostprijs shih tzu van een goede fokker met stamboom : tussen de 750 en 1350 euro. Het is een hoop geld maar als je weet dat een shih tzu 15 jaar kan worden wil dat zeggen dat je 90 euro per jaar kwijt bent voor een pak vriendschap en liefde.

Kostprijs Chesko : 450 euro + 250 euro dringende navelbreukoperatie toen hij hier net was, 1 jaar wekelijks naar een gedragstherapeut aan 35 euro/ les = 1750 euro, halfjaarlijkse controle bij oogarts omdat hij een erfelijke oogaandoening heeft waardoor hij blind kan worden 55 euro per keer = 440 euro tot hiertoe, specialist gedragstherapeut 60 euro per keer x 3 = 180 euro en dan nog eens ontelbare boeken over gedragstherapie, vrouwtjes cursussen over gedragstherapie en heel wat extra verzorgingsproducten omdat hij een heel moeilijke vacht heeft. Totaalprijs Chesko = 3020 euro wat dus een pak meer is dan een shih tzu met een stamboom die nooit al deze gedragsproblemen had gehad vermits ze bij Chesko echt afkomstig zijn van de broodfok. Bij deze 3020 euro tellen we dan nog niet eens alle curssusen, boeken, alle oogartsonderzoeken die hij nog nodig heeft en een eventuele oogoperatie van zodra zijn oog achteruit gaat. Om nog maar te zwijgen van het feit dat heel wat mensen niet zo veel geduld met hem hadden gehad, al deze kosten niet hadden willen doen met alle gevolgen vandien.

Wij snappen maar al te goed dat jullie zoiets hebben van bah wat een saai postje is dit en wèèr over honden kopen. Weten jullie dat gans HV (hondenvrienden is een hondenforum) op zijn kop stond en heel wat mensen waaronder veel van onze vriendjes gingen betogen. Dit was er toen aan de hand.

Deze fokker moest toen sluiten onder druk van BLID, Gaia en ABA maar zoals jullie zelf kunnen horen vonden de controleurs het niet eens nodig om het onmiddellijk te sluiten na controle. Ik wil dus niet weten wat er gebeurd bij andere fokkerijen waar mensen niet van op de hoogte zijn, waar werknemers niet uit de biecht praten. Maar het ergste van allemaal is dat deze fokkerij opnieuw open is enkel staat het nu op een andere naam. Kunnen wij broodfok uit de wereld helpen? JA! Raad mensen in je omgeving aan om een hond bij een goede fokker te kopen en gun deze mensen geen cent. Wij kopen zelfs geen poepzakje in een zaak waar ze honden verkopen want onrechtstreeks hou je zo de broodfok in leven.

 

22:43 Gepost door pootje van Laika en Chesko in dieren | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

Laat die gruwel onmiddellijk stoppen aub.
Ik snap niet dat zo een mensen niet gestopt worden.
Groetjes

Gepost door: Chris | 21-01-11

Niks saai postje...je kunt hier niet vaak genoeg tegen waarschuwen...en dat rekensommetje over Chesko is echt ogen-openend denk ik...wat ik bij het vorige postje al schreef: goedkoop wordt algauw duurkoop bij broodfokhondjes...en dat is eigenlijk nog het minste...de ellendige toestanden waaronder die fokhondjes daar leven en de trieste resultaten... van pups die vaak niet oud worden...het moet echt eens stoppen.
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 21-01-11

Hoi eindelijk doen wij weer eens babbeltje hierzo. Laten we voorop stellen dat wij tegen Broodfok zijn, Mams wordt gewoon groen en ziek als ze het ziet op plaatjes en op tv. Maar toch willen wij zeggen, dat stamboom is niet garantie.....wij zijn levend en dus ook wij kunnen een probleempje hebben, ook al hebben die goede mensen het nog zo goed uitgezocht. Maar ik praat wel over medisch dingen hé! Als je goede fokker hebt dan leer je alle geluiden van uit het huis. Ook de basis training voor zindelijk worden, ook al mee in auto, ook al mee aan riempje, gewend aan halsbandje. En zo kunnen we doorgaan. En weet je wat goede fokker ook doet, ons volgen, jawel, zodat wij niet zomaar verkocht kunnen worden en van de ene hand in de andere komen. Ook belangrijke dingen moet je bespreken, zoals 'het' laten doen bij de dierenarts, een weet wel hond van ons maken. En bij sommige is het ook belangrijk dat een meisje geen mama mag worden. Dus fokkers zijn heel belangrijk en hun papier ook. Dat als wij verwaarloost worden, zij mogen komen kijken, ons meenemen naar dierenarts en als hij zegt dat wij verwaarloost zijn de fokker ons mag houden, dan komt hoge pief meneer Rechter erbij en dan zegt hij wat er gaat gebeuren..... soms geeft de fokker nog een klein beetje geld maar meestal moeten die mensen juist dierenarts rekening betalen en hoeven wij nooit meer terug.
Dat is mooie van goede fokkers!! En als Mams em Paps kun je altijd bellen om raad! En dat is ook belangrijk, toch? We are not only for Christmas! Hoewel, de laatste jaren ben ik juist blij met kerst, hoeven we niet meer met idiote dingen op foto, maken ze zelf foto-knutsel-ding, maar andere jaren wilde ik juist niet voor kerst zijn hoor, zetten ze je zo'n hoed op! Eh, hebben wij ergens ook nog inspraak? Zeg Ush, waar is jouw overeenkomst met fokker, gaan we die eens even goed bekijken, want we hebben het nu wel steeds over mensen, maar onze rechten dan? Dat we dat of dat voer willen, dat we naar zee willen of bos... Hum ik geloof dat ik ook stichting ga oprichten, wat jij? Wij willen meer inspraak!
Knuffeltjes enne lebbers voor je weet wel....Anoki, Ushka en ook natuurlijk Dyami

Gepost door: Anoki, Ushka en Dyami | 22-01-11

Bedankt voor de tips.
Maar ik denk dat ik een echte dierenvriend zal blijven: geen in huis halen :-)

Gepost door: pieterbie | 22-01-11

dag lieve vrienden,
en nu maar hopen dat veel mensen dit lezen hé.
Dikke knuffel,
Patty

Gepost door: Patty en Freddy | 22-01-11

Een stamboom is inderdaad geen garantie voor een goeie fokker, een niet-broodfok fokker...

De gezondheidstesten die je opsomt zijn afhankelijk van het ras... kleine rassen zijn gevoelig aan patella-luxatie (aan de knie), grotere rassen aan HD en ED, in sommige rassen komt epilepsie vaak voor, hartafwijkingen, oogziektes, enzovoort.

Best vraag je bij verschillende fokkers en rasliefhebbers na wat de zwakke punten van dit ras zijn en welke testen de hond dus moet hebben om daar vrij van te zijn...
Voor golden retrievers en labrador retrievers mag je me gerust storen ;-)

Groetjes,

Daphné

Gepost door: Valéas | 22-01-11

Juist een goed postje om het duidelijk te maken hoe belangrijk dit is!!!!

Gepost door: Annemarie | 22-01-11

dit is geen saai postje Chris,het is héél belangrijk dat het gemeld word,want het gebeurt nog veel te vaak
liefs en een fijn weekend vriendjes
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 22-01-11

dag matekes,
met plezier spring ik hier even binnen om julle een fijne start van de nieuwe week te wensen.
Dikke knuffel,
Patty

Gepost door: Patty en Freddy | 24-01-11

Héla waar zitten onze helden??? Toch niks gebeurd??? Of had puberpuppy gene tijd om een postje te plaatsen???...Lieve maandaggrtjs. van anny

Gepost door: anny | 24-01-11

mijn boomer komt ook van een broodfokker en was erg ziek ik ben blij dat wij hem konden redden "hij heeft een vermogen gekost aan dokters kosten.
wij wisten dit niet "zullen dan ook nooit meer een hond kopen bij zo'n iemand.
onze boomer is een echt hele lieve rustige hond en hij kan er ook niets aan doen dat hij in handen kwam van een broodfokker... goed geschreven liefs van bo

Gepost door: boomer | 24-01-11

wie wil, kan hier heel wat uit leren...

groeten !

Gepost door: willy | 25-01-11

Dit zouden 'ns heel veel mensen moeten lezen, zodat die broodfokkers eindelijk ne keer allemaal hun boeken kunnen toedoen !!!!!

Wij zijn Milo gaan halen bij een fokker die enkel Cockers fokt. Liljenthals is hun naam. Ze hebben er zelf 11 binnen zitten, overdag zitten ze daar in een veranda met hondenluik en kunnen ze vrij de grote tuin in. 's Avonds mogen ze allemaal in huis. Ik wist niet wat ik zag, toen we er waren, zo'n lieve mensen en zo goed voor hun honden.
We mogen nog steeds met al onze vragen bij hen terecht en we sturen ze dan ook regelmatig wat fotootjes op.
Milo is een prachthond, zo lief, zo aanhankelijk, zo koppig :-)

Gepost door: Mamapippa | 17-02-11

ook wij hebben een cocker van liljenthals onze bram zo een lieve en gehoorzame hond ook wij kunnen nu nog en dat na twee jaar nog altijd terecht bij deze fokkers,met allerlei vragen over onze hond hij heeft van niks bang geen stofzuiger zelfs geen onweer deze hond heeft echt een goede socialisatie gehad wat men niet kan zeggen van broodfokkers

Gepost door: anita | 05-03-11

De commentaren zijn gesloten.